Kaksi viikkoa testiä - ei isompia eroja

tiistai 29. lokakuuta 2013

Värien taisto jatkuu sen verran tasaisena, että ei mittaustuloksia hyödytä vielä kertoa. Sen olen havainnut, että kasvu on hitaampaa, kuin taannoisessa "kaappikokeilussani". Siinähän chilit kasvoivat  suljetussa tilassa ja niiden alla oli vesiastia huolehtimassa ilman kosteudesta. Lämpöä oli 26-28 astetta, nyt vain 20-22, joten eroon on syynsä.

Kasvua kuitenkin on. Tässä sinisen akvaariovalon alla kasvava baccatum. Ilmeisesti kuiva ilma, jota spottivalot kuivaavat lisää, vetää lehtiä ryppyyn. Pahimmin sykkyrällä ovat punaisen valon taimet, mutta kyllä sitä on valkoisessa ja ESL:n allakin.

Chinenset ovat odotusten mukaan matalampia, mutta kasvattelevat uusia lehtiä nekin. Jos silmämääräisiä havaintoja kerron, niin täysspektrisen luonnonvalo-esl:n alla kasvaa komeasti ja tämä sininen akvaariovalo pärjää myös hyvin. Punainen led on aloittanut hiukan muita hitaammin, mutta tilanne ehtii muuttua, kunhan nuo kasvavat.

5 kommenttia:

Sorrii kirjoitti...

0 kommenttia !?! Täytyy siis mun ... ;)

Kivisen pellon olet löytänyt. Mielenkiintoisen kyllä.

Itselläni on ollut noiden isojen "melupesien" lisäksi vain kaksi tällaista passiivista lediä: VP-luxin 12W ja 21W - jälkimmäinen selvästi pienemmässä kotelossa - ensimmäinen selvästi tehokkaampi!! Käytännössä siis ...

Lyhyesti: Mun mutu on että ledin "etu" taimikasvatuksessa on että se hillitsee kasvua jos on tilasta pulaa; saa tukevia kompakteja tamia siis.
Kasvatusvalona olen itse päätynyt siihen että tuollainen kapeakeilainen spotti, kuten se oma 12 tai 15 wattinen, on toimiva lisävalo ikkunalla jossa ei päivänvalo riitä. Sen 30 asteen spotin voi sijoittaa kattoon, ja valokeila on sopiva yhdelle kasville ~1 metrin päästä. Yksistään tuo sinipunavalo ei vakuuta. Spottina, josta ei lähde hajavaloa, ei haittaa se porno-violetti valokaan.

Tuo kokeilu umpilaatikossa on jäänyt itsellä tekemättä, kun tosiaan motiivi kalliin [15W=60€] ledin ostoon oli ja tulee olemaan, että saa vähävirtaisen huomaamattoman lisävalon ikkunalle ...

Jos olisin rikas, niin hankkisin -ja suosittelisinkin- 3-4kpl tuollaisia kapeakeilaisia ikkunalleni 150cm 2x58W loisteputkien tilalle ;) ... Ilman luonnonvaloa en tällä tiedolla suosittelisi ollenkaan.

Jään seuraamaan kokeilua, ja menen tutkimaan eBay'tä :)

Sorrii kirjoitti...

PS. Jätin innoissani oleellisen kommenttini rivien väliin: En usko että nykyisillä hyötysuhteilla on valkoisista ledeistä loisteputken korvaajaksi. Sinipunavalo saattaa antaa edullisesti tarvittavaa lisää "juuri niillä aallonpituuksilla joita kasvi tervitsee" .. :)

Chilivaari kirjoitti...

Valkoisten ledien hyötysuhde näyttäisi nyt olevan enintään energiansäästöjen luokkaa ja jää siis reippaasti loisteputkista. Tuollainen spotti kuitenkin keskittää valoa, joten sitä saa pienelle alueelle paljon enemmän, mutta vain pienelle alueelle.

Lampputehtaat ovat kuitenkin luvanneet reipasta edistystä hyötysuhteissa. Laboratorioissa on jo päästy viisinkertaiseen tehoon nykyisiin verraten. eli jos nyt ostaa kalliin ledin, ensi vuonna se on vanhanaikainen. Mitäpä sitten, vaikka sen pitäisi kestää 25 vuotta?

Nojatuolini lukulampuksi vaihdoin 50W halogeenin tilalle 6W ledin. Kirkkaus säilyi, mutta väri on hieman kummallinen, "sinisen kukertava lämmin valkoinen". Tuntuva energian säästö ledeillä on mahdollista, mutta ei niistä kannata itseään kipeäksi maksaa, eikä hyväksyä väriviallisia ihmisten silmien kiusaksi. Lukulampuksi etsiskelen edelleen parempaa värintoistoa.

PP kirjoitti...

Viimeisimmän Kuluttaja-lehden lampputestissä oli mukana runsaasti ledilamppuja. Joissakin CRI oli yli 90, joten värintoiston pitäisi olla kunnossa ja sävyn miellyttävä. Kaikki lamput tosin oli lämpimän valkoisia, eikä neutraalin valkoisia (n. 4000 K) ledilamppuja näytä saavan Suomesta käytännössä ollenkaan.

Chilivaari kirjoitti...

Koko testiä en ole vielä lukenut, kun ei kyseistä lehteä tule. Pitänee käydä kirjastossa selailemassa. Netissä on eri lehtien lainauksia ja lehden oma, niukka ilmaistarjonta. Tuon perusteella voin todeta olleeni monessa asiassa oikeassa. Energiatehokkaimmat lamput ovat edelleen ESL:t, ledit eivät niille ihan pärjänneet. Kestotestissä PUOLET ledilampuista oli jo sammunut 10.000 käyttötunnin kohdalla.

Senkin eräs lehti totesi, että vuoden kestäneen testin lamppuja ei juuri enää kaupasta löydä. Mallit ovat vaihtuneet. Taas uusi epätietoisuus edessä. Eiköhän se viidessä vuodessa tasaannu.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.